
Idag rör sig barn inte som man ska, skolorna tar bort gymnastiken och de sitter mycket framför datorn. Utomhusvistelse är jättebra för skelettet, och bidrar till både D-vitamin och kalciumbildning. – Stenåldersmänniskorna jagade och samlade sin föda. Kan vi lära oss något av livsstilen på forntiden? Här får de se hela benet utan mjukdelar, och kan upptäcka saker som de annars inte ser via röntgen. Vanligtvis ser läkarna bara skelettet, på röntgen och vid operation. Det är generöst av Region Gotland som har stött samarbetet och ställt upp med tekniken och läkarnas intresse är också stort. Hittills har vi undersökt uppemot femhundra arkeologiska individer. – Vi har mätt bentätheten med hjälp av DXA-mätningar, i samarbete med Visby lasarett, för att kunna jämföra med dagens värden. Hälften av alla svenska kvinnor och en fjärdedel av alla män drabbas av minst en osteoporosfraktur under sin livstid, som kan leda till nedsatt funktionsförmåga och även kan förkorta livet. Sverige och Norge ligger i topp i världen idag när det gäller sjukdomen osteoporos. Läkare ska prata om den förändrade miljön, livsstilen och kosten idag. – Vi ska berätta om våra olika undersökningar av hur man levde som jägare och samlare under stenåldern. Vi gör det arkeologiska arbetet här på institutionen och bentäthetsmätningar på Visby lasarett. – Projektet har pågått sedan 2009 så vi har ett stort material. De har också bättre värden än dagens, men inte så bra som på stenåldern.


Det är dels fynd från stenåldern i Aivide, som har jättebra bentäthetsvärden och dels fynd från den medeltida befolkningen i Visby. Vad har ni kommit fram till när det gäller benhälsan på forntiden? Sabine Sten är professor i osteologi vid Uppsala Ska vi leva mer som på forntiden för att få bättre benhälsa? Det är temat för ett seminarium i Almedalen den 2 juli, med bland andra Sabine Sten, professor i osteologi.

Annat var det för 5 000 år sedan, visar arkeologiska fynd från Gotland. Sjukdomen osteoporos, eller benskörhet, blir allt vanligare i Sverige.
